Що може розумний будинок — пропозиції спеціалізованого магазину електрики

Поняття розумний будинок зародилося наприкінці минулого століття, але тоді це було утопічним. За 20 років технології сильно зробили крок вперед, а за час пандемії коронавірусу деякі напрямки суттєво вдосконалилися. В інтернет-магазинах електрики сьогодні продаються не тільки комплексні рішення розумного будинку, але й окремі елементи для різних кімнат і навіть вулиці.

Системи розумного будинку перестали бути атрибутом лише дорогих будинків, з’явившись у звичайних квартирах. У деяких країнах нове житло намагаються купувати із уже інтегрованими розумними рішеннями. Асортимент у магазинах з електрики суттєво змінився, а головними тенденціями в них стали такі напрямки:

  1. Інтеграція в різні технологічні структури житла — колонки, освітлення, побутова техніка, замки тощо.
  2. Інтернет речей.
  3. Безконтактні технології.
  4. Медичні розумні пристрої.
  5. Домашній офіс.

Інтеграція розумного будинку з іншими електротоварами

Інтелектуальні системи для дому перестають бути розкішшю та стають бажаними для кожного житла. За допомогою розумного будинку пристрої дедалі більше починають взаємодіяти один з одним. Наприклад:

  • У кількох кімнатах розміщуються датчики, керовані за допомогою інтернету. Інтеграція дає можливість керувати ними не окремо, а в групі.
  • Система освітлення, що налаштовується в кожній кімнаті та має керування у всьому будинку за певними правилами. Умови включення та вимикання користувач створює сам з урахуванням його потреб та графіка.
  • Розумний холодильник, виявивши закінчення запасу якогось продукту, додасть до списку покупок смартфона господаря.

Важливо, що для цього необхідно забезпечити стабільну роботу інтернету та підключення до нього всіх компонентів розумного будинку. У спеціалізованому магазині електрики можна підібрати такі пристрої.

Інтернет речей

Використання голосових помічників наблизило користувачів до різних пристроїв, які оснащені штучним інтелектом. Технологію вдосконалюють, навчають краще розуміти команди користувачів та давати на них максимально актуальні та правильні відповіді.

Штучний інтелект в інтернеті речей вирішує такі завдання:

  • Прослуховування музики, новин, прогноз погоди.
  • Оновлення списку справ, ведення нотаток.
  • Управління освітленням.
  • Управління побутовою технікою.

Інтернет речей стосується всіх пристроїв, підключених до інтернету. Він поки що залишається складним явищем, але стрімко розвивається в системах розумного будинку в плані IoT. Головне завдання — полегшити рутинні справи, особливо на кухні та у ванній.

Безконтактні технології

У онлайн-магазинах електротоварів з’являються інтелектуальні пристрої, особливо затребувані на хвилі пандемії коронавірусу, коли потрібно максимально виключити тактильний контакт. І якщо дозаторами антисептика з датчиками, що реагують на появу рук, все зрозуміло, безконтактні дверні дзвінки стали міні-революцією в цій сфері. Втім, безконтактні дозатори також зараз розвиваються, а концепція безконтактних приладів має величезний потенціал.

Безконтактні дзвінки дають можливість відвідувачам повідомити про свій прихід, не торкаючись ні до яких поверхонь. Розширився вплив і на домашню техніку: користувач може включати та вимикати обладнання, користуючись лише своїм смартфоном.

Особливо популярними стали голосові помічники. У тому числі Amazon Alexa, Siri.

Медичні розумні прилади для дому

У магазинах електрики та освітлення з’являються досить неординарні пристрої, сфокусовані на здоров’ї:

  • Розумні термостати, що підтримують оптимальну температуру у приміщенні. Нові моделі здатні відстежувати та змінювати вологість у приміщенні, покращуючи якість повітря.
  • Розумні кондиціонери та очищувачі повітря також підтримують сприятливі для здоров’я параметри повітря.
  • Розумні системи фільтрації води також мають подбати про здоров’я людей.

Домашній офіс

Масовий перехід на віддалену роботу створив попит на електротовари з інтелектуальними системами домашнього офісу. Особливо стали затребувані технології вікон із шумопоглинанням звуків з вулиці та комп’ютерні фільтри, що замінюють заднє тло під час відеозв’язку з колегами, керівництвом тощо.

Цей напрямок штучного інтелекту тільки почав розвиватися, але вже має великі перспективи.